De podoloog heeft meerdere korte cursussen of opleidingen gevolgd en heeft minimaal een HBO studie gedaan. Een podoloog en een podotherapeut zijn gespecialiseerd in voettherapie en bij een doorverwijzing is het goed om na te vragen naar wie van de twee je precies moet. De podoloog rijssen kan bij verschillende problemen hulp bieden bij zowel tijdelijke problemen als chronische problemen. Tijdelijke problemen kunnen sportblessures zijn, bijvoorbeeld als je last blijft houden van je been na een enkelverzwikking. De meest voorkomende chronische problemen zijn onder andere doorgezakte voeten en plat- en holvoeten.
Podologische zolen en ortheses
Waar de podoloog voornamelijk bekend om staat is het aanmeten en maken van zolen. Deze zijn bedoeld om te helpen met je voetstand en om deze tijdens het lopen te ondersteunen en te verbeteren. Het lopen met steunzolen is niet pijnlijk, integendeel zelfs. Het dragen van steunzolen in je schoenen ontlast overbelaste spieren, pezen en gewrichten waardoor dit veel pijn wegneemt. Omdat je voetstand in een andere houdingen gedrukt wordt hersteld het de spierbalans en zullen deze naar de nieuwe stand vormen. De steunzolen worden onder andere ingezet bij doorgezakte voeten, knie-, heup- en rugklachten en bij plat- en holvoeten.
Voorlichting en advies
Soms kan een voorlichting al voldoende zijn als de voetklachten nog niet te ver gevorderd zijn. Pijnklachten kunnen ontstaan door het dragen van verkeerde schoenen. Dit kan door veel verschillende factoren komen. Zo kun je bijvoorbeeld normaal schoenen dragen met een smalle zool, terwijl je zelf een plattere of een brede voetzool hebt. Dit kan afknelling veroorzaken of bij slappe schoenen pijn in de voetzool door het half naast de schoen lopen. De podoloog rijssen kan advies geven over de goede pasvorm van schoen. Tevens wordt er ook verteld over het soort schoenzool en materiaal van de schoen. Zo bieden canvas schoenen totaal geen steun aan je voeten, terwijl stevige gympen al een heel verschil kunnen maken.