Hulp bij stoppen met drinken
Stoppen met drinken is best lastig in Nederland. Alcohol is namelijk het enige verdovende middel dat in onze maatschappij dat sociaal geaccepteerd is, wat er voor zorgt dat alcohol een redelijk ‘onschuldig’ imago geniet. Dit zorgt ervoor dat stoppen met drinken ons niet makkelijk gemaakt wordt. Hoewel het stoppen met drinken of het met mate genieten van alcohol wel onder onze aandacht gebracht wordt, is er om het alcoholgebruik terug te dringen geen landelijke campagne, in tegenstelling tot de stoppen-met-roken-campagne. Van de week kwam er op het nieuws voorbij dat er een nieuwe Alcoholwet komt, die de verkoop van alcohol met hoge kortingen moet tegengaan. Een goed initiatief, wat het stoppen met drinken makkelijker zou moeten maken, maar dat zorgt er ook voor dat er nu massaal alcohol gehamsterd wordt, wat de kans op een verslaving weer groter kan maken.
Signalen alcoholverslaving
Veel mensen zijn niet vies van een glaasje hier of daar, maar dat ‘onschuldige’ imago zorgt er voor dat een eventuele verslaving vaak laat wordt opgemerkt. Immers wordt het nuttigen van alcohol heel normaal gevonden door velen, dus wanneer is het te veel? De volgende situaties kunnen signalen zijn die duiden op een alcoholverslaving:
– 1 of 2 drankjes is niet meer genoeg, men heeft altijd wel een reden om te drinken;
– Men kan zich slecht concentreren, heeft last van vergeetachtigheid en controleverlies;
– De trucjes die een alcoholist gebruikt, zitten vol ontkenning en leugens;
– Er worden veel holle beloftes gemaakt en pogingen gedaan om te stoppen met drinken;
– Er treedt vereenzaming op: steeds minder contact met naasten;
– Alcohol wordt verstopt in allerlei hoekjes en kiertjes;
– Er ontstaan financiële problemen, maar ook gezondheidsprobleem.
Alcoholverslaving symptomen
Naast de signalen die de buitenwereld ziet wanneer er sprake is van een alcoholverslaving, zijn er ook nog diverse symptomen die de verslaafde persoon zelf ervaart. Symptomen kunnen zijn:
– Slaapproblemen;
– Stemmingswisselingen;
– Depressieve en sombere gevoelens en gedachten;
– Geheugenproblemen, waaronder blackouts;
– Trillen en zweten;
– Maag- en darmproblemen;
– Geestelijke verwarring;
– Verlies van eetlust;
– Nerveus, angstig en mogelijk paniekerig;
– Ontwenningsverschijnselen.
Het verslaafd zijn aan alcohol brengt dus voor de verslaafde een hoop lichamelijke en geestelijke ellende met zich mee, die zelfs in het ergste geval zou kunnen leiden tot de dood.
Denk jij nou ook verslaafd te zijn aan alcohol en wil je stoppen met drinken? Durf dan die moeilijke stap van hulp vragen te zetten. Hulp vragen kan een gigantische drempel zijn, maar als je die eenmaal over bent, ben je al halverwege. Dus vraag hulp aan een naaste, je huisarts, of iemand anders die je vertrouwt. Of klop direct aan bij Connection SGGZ, specialist in verslavingszorg. Zij kunnen jou helpen om te stoppen met drinken en je leven weer helemaal op de rails te krijgen.