Arsten Baan

Blog voor en over Artsen

Alles wat je wilt weten over botox

Botox, je hebt er vast wel eens van gehoord en waarschijnlijk ken je ook wel iemand die het gebruikt heeft. Maar waar werkt het eigenlijk tegen, hoe gaat het in zijn werking, is het prettig en zitten er ook risico’s aan. Vragen waar je misschien mee zit en waar wij je mee gaan helpen. Want de mogelijkheden met botox zijn erg groot, je kunt dus alle kanten op. Maar voordat je aan botox begint is het wel van belang dat je jezelf goed inleest en dat je weet waar je aan begint. Daarom zetten we alle informatie voor je op een rijtje zodat jij na het lezen precies weet wat botox is, wat je ermee kunt en of het wat voor jou is. 

Wat is botox eigenlijk?

De naam is zo gangbaar geworden en we weten allemaal wat er mee bedoeld wordt, maar wat is het nou eigenlijk, botox? Botox is eigenlijk een afkorting, deze afkorting staat voor botuline toxine. Dit is een eiwit die op een natuurlijke manier je spieren verslapt. Het wordt geproduceerd door een bacterie. Voordat het dan ook voor cosmetische redenen gebruikt werd, werd het gebruikt om spierspasmen te behandelen. Daarna pas werd ontdekt dat je er ook rimpels en andere vormen van huidveroudering mee kunt tegengaan. Ook wordt botox wel eens verward met fillers. Echter worden fillers gebruikt om statische rimpels te behandelen en wordt botox gebruikt voor dynamische rimpels; rimpels die ontstaan door het aanspannen van een spier. 

Hoe gaat een botox behandeling in zijn werking

Botox wordt dus voornamelijk gebruikt om dynamische rimpels te behandelen. Bij zo een behandeling wordt met een naald de botuline toxine in de spier geïnjecteerd. Dit voel je echter bijna niet. De botox zorgt ervoor dat de er geen signaal meer doorgegeven kan worden aan de spieren waardoor zij zich niet meer kunnen aanspannen. Hierdoor zie je de rimpels dus niet meer. Wel blijft botox niet eeuwig. Na ongeveer zes maanden zie je het niet meer waardoor de rimpels weer zichtbaar worden. Om het effect weer terug te krijgen zul je dus weer opnieuw botox moeten laten inspuiten. Botox kan echter ook gebruikt worden om overmatig zweten, tandenknarsen en een glimlach te behandelen.

Waarom is botox zo populair

Botox heeft de afgelopen jaren ongelooflijk toegenomen in populariteit. Dit heeft een aantal redenen. Als eerste is de taboe rondom botox verdwenen. Het is heel normaal geworden om 

botox in te spuiten waardoor steeds meer mensen het aandurven. Tevens kun je door subtiele ingrepen makkelijk, mooie natuurlijke resultaten bereiken. Hierdoor kun je er lang jeugdig uit blijven zien zonder dat je eruit komt te zien als Marijke Helwegen. Je kunt door botox dus een mooie, frisse uitstraling behouden, waarbij vooral je gelaatsuitdrukkingen mooi naar voren komen. Zo helpt botox veel mensen om zelfverzekerder voor de dag te komen.