Arsten Baan

Blog voor en over Artsen

Wil jij net als Wim Hof een urenlang ijsbad gaan nemen in je tuin?

IJsbad nemen

Ben jij een Wim Hof-fan? En wil je net als hem ook in je tuin een ijsbad nemen? Of ben jij gewoon geïnteresseerd in alternatieve methoden om gezonder te worden? Dan heb je vast al eens gehoord van ijsbaden. Het ziet er misschien gek uit, maar het zou ontzettend goed zijn voor je lichaam én geest. In deze blog geven we je vijf tips voor als jij ook wilt gaan beginnen met ijsbaden. Spoiler: het is niet alleen maar springen en bibberen in een bak koud water.

Bereid je goed voor

Ga niet zomaar in een ijsbad springen zonder je van tevoren goed te verdiepen in de materie. zorg dat je weet waar je aan begint en wat de mogelijke risico’s zijn. praat met mensen die hier ervaring mee hebben en lees je in. daarnaast is het belangrijk om te zorgen dat je lichaam fysiek klaar is voor het ijsbad. bouw de tijd die je in koude ruimtes doorbrengt langzaam op, zodat je lichaam kan wennen aan de extreme temperatuur.

Ademhaling is belangrijk

Een van de belangrijkste elementen van de Wim Hof-methode is je ademhaling. Het beïnvloedt niet alleen je lichaam, maar ook je geest. Zorg daarom dat je een goede ademhalingstechniek beheerst voordat je aan ijsbaden begint. Tijdens het ijsbaden kan je ademhaling ervoor zorgen dat je in een kalme staat blijft en daardoor langer in het ijsbad kunt blijven.

Juiste houding

Wanneer je in het ijsbad stapt, is het belangrijk om je lichaamshouding in de gaten te houden. Het is belangrijk om te ontspannen en zoveel mogelijk te ademen. Probeer jezelf niet te verkrampt en gestrest te maken, want dit kan je ademhaling beïnvloeden. Hou dus een ontspannen houding aan en zorg dat je rustig en diep ademhaalt.

Bouw het rustig op

Begin niet gelijk met een ijsbad van 10 minuten. Bouw het rustig op en begin met koude douches en koud water over je polsen en nek, voordat je in een ijsbad gaat. Wanneer je begint met ijsbaden, begin dan met maximaal een minuut en bouw dit langzaam op. Je lichaam kan wennen aan de extreme kou, maar dit kan even duren. Dus ga niet te snel en forceer niets.

Luister naar je lichaam

Wanneer je in het koude water zit, is het belangrijk om te luisteren naar je lichaam. Als je het te koud hebt, ga dan niet tot het uiterste en stap uit het ijsbad. Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en jezelf niet te pushen tot het pijn doet. Het doel van ijsbaden is om je lichaam en geest te trainen, maar niet om jezelf te martelen.

Samenvatting

IJsbaden zijn niet alleen maar iets voor mensen die van extreme sporten houden, maar het kan een mooie manier zijn om je gezondheid en mentale welzijn te verbeteren. Door je goed voor te bereiden, je ademhalingstechniek te beheersen, een goede houding aan te nemen, stap voor stap op te bouwen en te luisteren naar je lichaam, kan iedereen het proberen. Dus probeer het eens uit en wees niet bang voor de kou. Wie weet wat voor positieve effecten het op jouw lichaam en geest zal hebben.

Bron: Tactivrecovery.com/nl/home/

ijsbad