Arsten Baan

Blog voor en over Artsen

Er is vraag naar sneltesten

corona

In teststraten wordt de diagnose COVID-19 doorgaans gesteld op basis van een positieve PCR-test. Se PCR-testcapaciteit is echter niet voldoende om aan de vraag naar testen te kunnen voldoen. Daarom worden er steeds meer sneltesten aangeboden. Die sneltesten, die een goed alternatief kunnen zijn voor de PCR-test, worden doorgaans aangeboden door commerciële bedrijven.

De uitvoering van een antigeensneltest

Met een uitstrijk uit de mond- en keelholte wordt materiaal verkregen. Bij deze test wordt met antilichamen de aanwezigheid van viruseiwit (antigeen) in dat materiaal aangetoond. Hoe wordt de test uitgevoerd? De uitstrijk uit de mond- en keelholte is afgenomen met een wattenstaafje. Dit wattenstaafje wordt in een speciale vloeistof gedoopt. Vervolgens wordt die vloeistof op een teststrookje in de cassette gedruppeld. De positieve of negatieve uitslag van de test kan na 15 minuten worden afgelezen. Bij een positieve uitslag is er na 15 minuten een lijn zichtbaar, terwijl er bij een negatieve uitslag na 15 minuten geen lijn verschijnt.

De voordelen van een antigeen sneltest

De antigeen sneltest heeft een aantal voordelen:

●     De testen hebben, als er een door het RIVM goedgekeurde corona sneltest wordt gebruikt, een hoge betrouwbaarheid.

●     Door gebruik te maken van een sneltest kan er veel tijd worden gewonnen. De uitslag van een sneltest is al na 15 minuten bekend. Dankzij de sneltest hoeven mensen niet meer onnodig in quarantaine.

●     De sneltest kan ook gebruikt worden bij mensen die klachtenvrij zijn.

●     Door de afname van sneltesten kunnen de wachttijden bij de teststraten worden verlaagd.

●     Wordt er in een bedrijf een sneltest afgenomen/ Het afnemen van een sneltest op het werk draagt bij tot een veiligere werkomgeving.

De nadelen van een antigeen sneltest

Een antigeen sneltest heeft ook een aantal nadelen:

●     Een antigeen is niet 100% betrouwbaar. Dat geldt overigens ook voor andere gezondheidstesten, zoals bijvoorbeeld een PCR-test. Is de uitslag van een antigen test negatief? Dan is de kans klein de geteste persoon besmettelijk is voor anderen. De kans is echter niet nul, want er is een kleine kans dat iemand met een negatieve antigeentest toch besmet is met het virus. Hij heeft dan een kleine hoeveelheid virus in zijn lichaam.

●     Ook bij een negatieve uitslag geldt dat je je moet houden aan de geldende regels, zoals het 1,5 meter afstand houden en het dragen van een mondkapje op plaatsen waar dat verplicht is.