Arsten Baan

Blog voor en over Artsen

Ingegroeide nagel behandelen en voorkomen

Een ingegroeide nagel ontsiert niet alleen je handen of voeten maar kan ook bijzonder pijnlijk zijn. Het is daarom zaak deze zoveel mogelijk te voorkomen of te behandelen mocht je er toch eentje oplopen.

Wat is een ingegroeide nagel precies?

Bij een ingegroeide nagel groeit deze de verkeerde kant op en komt in de huid te zitten. Dit zie je hoofdzakelijk voorkomen bij teennagels. Om dit te voorkomen kun je verschillende dingen doen. Als een nagel tegen de huid aandrukt kan dit het begin zijn van een ingegroeide nagel maar voordat het zover is kun je het nog oplossen. In eerste instantie zal het vervelend aanvoelen en irriteren maar als het echt in de huid gaat ingroeien doet het ook pijn of kan het zelfs leiden tot een flinke ontsteking met vervelende gevolgen.

Goed je nagels knippen

Een ingegroeide nagel komt regelmatig bij de grote teen voor maar kan ook voorkomen bij andere nagels. Zorg er daarom altijd voor dat je je nagels goed recht afknipt. Dit voorkomt ingroeien. De hoekjes hoef je er niet af te knippen want dan loopt je meer kans dat de rand van de nagel juist in de huid begint te groeien. Niet alleen verkeerd afknippen kan tot een ingegroeide nagel leiden.

Bolle nagels groeien sneller in

Ook hypertrofie kan een ingegroeide nagel veroorzaken. In dat geval heb je een ontsteking waarbij de buitenste rand van de nagel verdikt en zo eerder kans loopt om in te groeien. Niet iedereen heeft dezelfde vorm nagels. Als ze wat boller staan loop je eerder kans dat ze ingroeien dan wanneer ze wat platter zijn.

Voorkomen van ingegroeide nagels

Als je eenmaal ziet of voelt dat een nagel de verkeerde kant op begint te groeien is het zaak ervoor te zorgen dat de nagel weer de juiste kant opgroeit en niet regelrecht de huid in gaat. Om dit te voorkomen kun je een speciaal apparaatje daarvoor aanschaffen. Dit staat bekend als een ingegroeide nagel corrector. Kijk eens op de website van Dermarolling.nl hoe dit eruit ziet. De corrector werkt met behulp van een hefboompje waarmee je de richting waarin de nagel groeit kunt aanpassen zodat deze niet gaat ingroeien. Als je er op tijd bij bent kan het ingroeien hiermee ook voorkomen worden.

Knip als de nagels zacht zijn

Nagels goed maar ook op tijd knippen is zeker aan te raden. Als je een bad of douche genomen hebt gaat dit het makkelijkst. Dan zijn je nagels namelijk zachter en gaat knippen makkelijker en voorkom je dat ze inscheuren. Vermijd bijten of rond knippen met een schaar. Dit kan ook eerder tot een ingegroeide nagel leiden. Je gebruikt het beste een goede nagelknipper waarmee je de nagels recht en niet al te kort afknipt.